SVS’ers on Tour

Groeten vanuit Zuid-Afrika van Bastiaan van Rees

Dag iedereen, 

alles gaat hier nog steeds lekker. Weer is ff minder, maar da’s even doorbijten, zal binnenkort vast wel weer beter worden (ZA kennende….:-)). 

Afgelopen zaterdag naar musical (Umoja) geweest over Zuid-Afrika en hun muziek, was erg mooi…… niet alleen de muziek, de zang, het dansen en de show. Ook de topless vrouwen!:-) Ze schijnen nu naar Londen te gaan om daar op te treden, zo’n succes is het! Erg mooi. Zondag waren we uitgenodigd om als Nederlanders een potje voetbal te spelen tegen een team van 17 tot 20 jaar in Soweto!!!! We waren uitgenodigd door kerels uit Soweto die we ontmoet hadden op een feestje, dus redelijk betrouwbaar. Nou, het leek of die voetballertjes niks anders deden dan voetballen, want ze bleven rennen. Erg irritant als je tegen ze speelt, het lijkt of ze kriskras door elkaar heen lopen….. niet bij te houden dus. En dus 4-2 verloren, viel nog best mee. Ze vroegen allemaal of ze in Nederland mochten komen spelen, ik wist nog wel een clubje, dus binnenkort hebben we elke wedstrijd bij SVS in ieder geval genoeg bankzitters! Daarna nog een rondleiding gehad door Soweto, een paar kroegjes (barretje in een garage) bezocht, en hebben rare reacties gekregen. Hoe enthousiast lamme, zwarte kerels wel niet worden als ze ineens 10 blanken in hun stamkroegje zien…. van handstand tot handkus…. heul apart! Maar erg gaaf om mee te maken (en we hebben zelfs al onze fototoestellen nog!). 

Dinsdag was een huisgenoot jarig, en dus maandagavond maar even op hem gedronken….. een of andere foute discotheek met teveel jonge meisjes (nee, niet gescoord!). Tot half vier goed wat drankjes gehad….dinsdag was niet de productiefste dag tot nu toe…. De professor die de leiding hier heeft, is maandag vertrokken voor drie weken en nu heeft een oud Twente-student de leiding, en dat kan je merken! Alles wordt ineens erg zorgvuldig gedaan (maar duurt dus ook wat langer ;-)) Morgenochtend naar Kruger Park voor het weekend, dus we hebben een kort weekje. Zo even een verrekijkertje kopen om wilde dieren te spotten. Ook handig voor hoog op de tribune….. 11 november gaan we naar Amanda Coetzer – Anna Koernikova!! 

Veel plezier in Nederland allemaal!!!! :-)))) 

Bastiaan 

Annie en Albert

Door: Evert Westerhof

Wie is toch die kwieke dame die daar zo flux de pinten tapt? En wie is de stoere meneer die de patatten bruin bakt. Ja hoor ze zijn het echt. Het dynamische duo Annie en Albert bewaken al jaren het paviljoen waar de SVS’er zo trots op is. 

In weer en wind draven zij op om de in streephemden gestoken jongemannen op te vangen en te voorzien van een hapje en een drankje. Met een troostend woord van Annie na een nederlaag of een aanmoedigende ferme klap op de schouder van Albert na winst leveren zij voor de voetballerij die PW rijk is een motiverende impuls. Vandaar ook dat na jaren van bijschaven en ontwikkelen en na de invoering van de beruchte, door Swift en SVS bestreden, Albert en Annie bokaal, eindelijk het lofdicht over dit duo uit is.

De sleutelbewaarders van het Paviljoen

Zo bruin als Albert die patatten bakt En Annie veel schuim op de bieren tapt Frikadellen in stukjes, met dikke saus erop De zaterdagmiddag is altijd top 

De modder net van de knieen gespoeld De pint van Annie die de kelen verkoelt En als dank klinkt er, voor al het plezier Een luid en duidelijk, Bloed Ballen Bier!

Kranten Koppen

Verlies zelfbeheersing op de Molukken
ANP 
Enschede, 11 februari 2004

Ook het jaar 2004 lijkt voor de voetballers van PW 2 (SVS) een moeizaam jaar te worden. De contractbesprekingen waar technisch directeur Jojan de Boer zich vorig jaar nog zo gracieus over uitliet lijken nu stroef te verlopen. ‘Laat ik het zo zeggen: Er is wat onenigheid,’ aldus een opmerkelijk timide De Boer. Een deel van de spelersgroep, niet toevallig allemaal routiniers, heeft in een open brief aan het bestuur hun onvrede geuit over het gevoerde beleid van de laatste jaren. Het gaat om een groep van 4 man sterk, Franc Boverhof (145 caps), Stefan van de Berg (139 caps), Michiel Koenraads (127 caps) en Guido Sikkens (99 caps). Vooral Sikkens wendt het liefst een breuk af aangezien hij bijna jubilaris is. ‘Natuurlijk wil je dit niet als speler, maar er wordt ons geen keuze gelaten!’ Overigens weigert Sikkens te bevestigen dat er een tweedeling aan het ontstaan is tussen enerzijds de zojuist genoemde routiniers en anderzijds de ‘jonge garde’ aangevoerd door de geslepen Redginald Mones. Oorzaak van dit alles is volgens de betrokkenen het 5-daagse trainingskamp geweest naar de Molukken (nadat er aanvankelijk wat flauwe grappen werden gemaakt als: ‘Op de Molukken is het lekker rukken…’). Oud en jong SVS schijnen daar in onvrede te hebben geleefd over het te voeren beleid aangaande de Molukse schonen. Volgens trainer/coach Robert den Nijs kunnen we over een maandje of acht wel ergens in zo’n hutje een klein Koenraadsje verwachten. Mones zou hier fel op hebben gereageerd, en daardoor is ‘het balletje gaan rollen’. Volgens Mones kan alles met een susser aflopen, aangezien Mones in een feestemming verkeert na het 25-jarige ambtenaarsbestaan van zijn vader. 

MACHTSSTRIJD AAN KUIPERSDIJK
ANP 
Enschede, 4 november 2003

Het voetbalcomplex van de toch al rumoerige FC Prinses Wilhelmina is deze week opgeschrikt door wat het lijkt een lugubere machtsstrijd. Al enige weken is er sprake van een dreigende sfeer binnen PW 2 – ook wel SVS – verklaart Albert A. (bewaker externe eer). Volgens A. zouden zich ongure zaken voordoen binnen het beton. Volgens diverse getuigen is Robert den Nijs als een ware Luigi Lucheni* de touwtjes in handen aan het nemen binnen de lijnen. Bovendien is het niet uitgesloten dat er door dezelfde den Nijs een greep naar de macht wordt gedaan, wat een Enschedeesch-Haagsche combinatie ten gevolge zou hebben. Niek Uitentuis zou hierdoor zijn baan kunnen verliezen. Den Nijs wil geen antwoord geven op de vraag of dit alles het gevolg is van de tegenvallende resultaten de laatste weken. Het lijkt er in ieder geval op dat dit alles een strategische zet is om op deze manier goodwill te kweken en zo twee oude vedetten terug te krijgen. Het zou gaan om ‘de skeletor van de polder’ Julian Hessels en ‘luchtig toetje’ Warner Vonk. De heren waren echter niet voor commentaar aanwezig omdat beiden op een onbekende plek in Nederland in jaarclubverband luchtig toetje aan het eten waren. Jaarclubgenoot Robert Oosterwegel (kijk uit voor beslagen glazen bij regenachtige wedstrijden!!!) bevestigde dit: ‘Een verzoening met deze jongens hangt in de lucht.’ Tijdens een bezoek aan het hypermoderne complex viel mij nog niet op. Sluimerend is er een nieuwe vedette binnengetreden in de toch al omvangrijke selectie van SVS. Het gaat om Willem Dijkhuis. ‘Een echte Vieri*, maar dan beter: Willem is niet alleen een afmaker maar nog eens onklopbaar in de lucht,’ volgens Daan Kater. De positie van Kater lijkt overigens solide na een groots opgezette promotiecampagne tijdens de uitwedstijd bij Sportlust Glanerbrug. ‘Uniformiteit is een schone zaak, kijk maar naar de kuitjes van de mannen.’ De geruchten dat SVS binnenkort een zaalvoetbalteam wordt wijst Kater rigoureus van de hand: ‘Er worden activiteiten in die richting ontplooid en de resultaten zijn verdienstelijk, maar voorlopig blijven wij de groene mat trouw.’ 

Toelichting voor vrouwelijke lezers: * Vieri (Christian Vieri is een superspits uit Italië die bekend staat om het altijd en overal scoren. 

Toelichting voor culturele minkukels: * Luigi Lucheni (veel te linkse gast die in het Oostenrijk van Franz-Jozef en Elisabeth op een wel zeer anarchistische manier de macht probeerde te grijpen) 

PW 2 dreigt uit competitie gehaald te worden
ANP 
Enschede, 22 september 2003

De Enschedese voetbalamateurwereld is maandag 22 september opgeschrikt door een schandaal. Het altijd zo gracieuze en sympathieke PW 2 – ook wel SVS genaamd – dreigt na een incident uit de competitie gehaald te worden. Sterspeler en ‘enfant terrible’ M. B. heeft zich zaterdag wederom laten gaan in een uitduel, waar hij de scheidsrechter beledigd en bedreigd heeft. Of dit komt door het illustere hooligan-verleden van B. is niet met zekerheid te zeggen, maar volgens D. Kater (geestelijk vader, en technisch wonder van PW2) gaat B. begin oktober een moeilijke tijd tegemoet. ‘Laten we het er maar op houden dat B. zich binnenkort extra moet gaan bewijzen op het fysieke en mentale vlak; en daarom kan ik me erg goed voorstellen dat hij zich liet gaan.’ Zowel Kater als N. Uitentuis (trainer/coach) distantiëren zich van de actie, Uitentuis: ‘We hebben hem letterlijk al laten voelen dat dit niet de goede manier van sport bedrijven is, nadat we hem – en zijn eigen waterzak – aan hun lot hebben overgelaten.’ De KNVB beraadt zich nu op de straf van B. en PW2. 

Kampioensjaar ’97/’98

Door: Oud-leiding Oosting en Middendorp

Kampioenen, 

Ieder voordeel heb natuurlijk zijn nadeel. Zo ook bij SVS. Je wordt een jaartje kampioen en de jongens worden arrogant, gaan naast hun schoenen lopen, krijgen sterallures, terwijl je zou denken dat dat voor veel spelers zeer misplaatst is, denk daarbij bijvoorbeeld aan Fluitsma. Ik bedoel, niets kwaads over zo’n jongen, maar hij moet gewoon doen waar ie het beste in is: man uitschakelen en braken naast de goal. De leiding is nooit arrogant geworden, en ik denk dat dat erg goed van ons is. Oosting op linksback bleef zichzelf deed z’n taken, daar heb je wat aan. En als zelfs zo’n jongen dan aan het eind van het seizoen een keer goal maakt, dan is dat meegenomen. 

Kijk en als je dan praat over een tweede kampioenschap dan hebben we het over utopieën die nooit gebeuren. Aan een kant kun je dan natuurlijk zeggen: jullie zijn er natuurlijk wel een beetje laf uitgestapt na een jaar, maar wij wilden verder. We hadden uit de ploeg gehaald wat erin zat. Een opvolgende Leiding heeft dan natuurlijk te maken met onze erfenis, de systemen, de discipline en de hiërarchie. Hoeveel coaches krijgen het nu voor elkaar om bepaalde eigenzinnige spelers toch in het systeem te passen op een positie die ze zelf niet zien zitten? Met Westerhof hebben we daar toch een groot deel van het seizoen mee geworsteld, die jongen hoort gewoon rechtsback en nu is hij daar zelf ook van overtuigd. Zo zag je dat ook met jongens als Bol en Greven, die waren gewend hun eigen systeem te spelen, maar naarmate het seizoen vorderde, pasten zij steeds beter in ons systeem en gingen daar uiteindelijk een voortrekkersrol in spelen, precies zoals wij dat in gedachten hadden. 

De seizoensstart was zoals altijd een beetje wispelturig, maar al snel werd duidelijk dat we de kwaliteiten in huis hadden om een serieuze gooi naar de titel te doen. We lieten voor de winterstop dan ook alleen punten liggen bij de Blauw-Witters uit, maar dat is natuurlijk altijd lastig. Uiteindelijk werden die overigens laatste. We hadden dus snel een stijgende lijn te pakken, niet alleen in het resultaat, maar ook in ons spel. De spelers raakten vertrouwd met ons systeem, wat natuurlijk na de magere jaren even wat moeite kostte. Je zag dat jongens als Lek en Klompjan steeds lekkerder gingen voetballen, daar kwamen dan ook mooie aanvallen vandaan, maar je zag ook spelers als Beumer en Schoustra uitgroeien tot vaste keuzes. Op het middenveld was nooit twijfel wie de baas was, Middendorp zette daar de lijnen uit en strooide met passes. Dat doelverdediger Naarding nog steeds moeite had met hoge ballen was wel de uitzondering op de regel. 

In het begin bleef het natuurlijk een beetje zoeken en proberen, we hadden wat aankopen gedaan wie dan weer in het systeem moesten gaan passen. Dan ga je met jongens als Koopmans praten tot het onderste uit de kan naar boven is gehaald en duidelijk is wat je verwacht in het veld van zo’n jongen. 

In voetbal is het simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt. Kijk, het is logisch, dat jongens wie zich daar dan niet aan houden, de plank op hun neus krijgen. Dat zag je ook bij bijvoorbeeld De Boer, die wordt natuurlijk ook een dagje ouder en kan het allemaal niet meer zo bijbenen, dan komt ie te laat. Zo’n jongen moet je dan om de discipline te handhaven wat vaker aan de kant zetten. Voor hem was dat ook alleen maar een verbetering die goed was, hij is dan natuurlijk weer wat scherper bij een invalbeurt. Het is logisch, als ie in het veld staat, pas dan valt ie in. 

Belangrijk was natuurlijk ook de kracht van Bruggenkamp, dat is een speler die ’t verschil kan maken in een wedstrijd. Jammer dat we daar uiteindelijk maar 20 minuten van hebben kunnen profiteren. 

De belangrijke wedstrijden tegen Drienerlo werden winnend afgesloten. Op zichzelf geen grote prestatie, maar het blijft Drienerlo, die kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen. Op basis van personele klasse, bij Bol, Lek, Breure: dan praat je over pure 100% techniek, blijk je zulke wedstrijden toch naar je hand te kunnen zetten. Als je dan ook nog spits als Booyink met een neusje voor de goal kunt opstellen is natuurlijk iedere trainer blij. 

Het belangrijkste weekend was eigenlijk met Pasen, daar werden de lakens uitgedeeld, we speelden twee 6-punten wedstrijden, uit bij ON en uit bij Juliana. Daar kun je dan het kampioenschap zeker stellen. Dan laat je je toch weer intimideren door grof geweld bij ON en lijkt het kampioenschap verspeeld. Toch kan de bal raar rollen en we bleken toch een punt meer dan zij te hebben en wordt je in zo’n jaar gewoon kampioen. Dat geldt natuurlijk het hele seizoen, als je altijd een goal meer maakt dan de tegenstander dan win je, da’s logisch. 

Uiteindelijk werd er gevoetbald zoals wij voetbal graag zien. Wij willen graag winnen, maar op de eerste plaats moet er goed gevoetbald worden. Het gaat om het totaalplaatje en de mensen eromheen maken dat dan mogelijk. Om te winnen moet alles kloppen, zowel op het veld als het randgebeuren daaromheen. Iedere voetballer kan daarin een voorbeeld nemen aan Albert en Annie. 

In 1998 klopte het plaatje, 

Bloed Ballen Bier 

Oosting en Middendorp